Vergoedingen
De behandelingen fysiotherapie worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraar. Voor het maximaal aantal wat uw verzekering vergoed raad ik u aan om uw polis na te kijken.Fysiotherapie in de basis verzekering:
Vanuit de basisverzekering vindt vergoeding fysiotherapie alleen plaats bij een chronische aandoening vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen vallen dus niet onder de basisverzekering, maar onder de aanvullende verzekering. Is de aanvullende verzekering niet toereikend, dan dient u de rest zelf bij te betalen. Een chronische aandoening is bijvoorbeeld na een operatie: bijvoorbeeld een nieuwe heup, knie, menisectomie etc. In de basisverzekering zitten wel 18 behandelingen fysiotherapie voor iedereen jonger dan 18 jaar.Eigen risico
Fysiotherapie die valt onder de AV (aanvullende verzekering) valt niet onder het eigen risico. Fysiotherapie die valt onder de basis verzekering wordt wel verrekend met het verplicht eigen risico (verrekening vindt plaats via de zorgverzekeraar). Fysiotherapie jonger dan 18 jaar wordt niet verrekend met het eigen risico.John Poelstra Fysiotherapie en Sportsrehabilitation heeft voor 2016 overeenkomsten gesloten met de volgende zorgverzekeraars: De Friesland, Zilveren Kruis Achmea, Interpolis, FBTO, Avero Achmea, Agis, Univé, VGZ, IZA, Trias, CZ, Delta Loyd, Ohra, Menzis, Zorg en Zekerheid, VVAA, ONVZ, Aevitae, ENO, Nedasco, IAK, PNO, ASR de Amersfoortse, ASR Ditzo, DSW, OZF Achmea: kortom met alle verzekeraars van Nederland!
De praktijk is direct toegankelijk. Dit houdt in dat u zonder verwijzing van uw huisarts een afspraak kunt maken. Ook dit wordt door uw zorgverzekeraar gewoon vergoedt.
AV Frieso
De Friesland Zorgverzereraar heeft met de gemeente een aanvullende zorgverzekering ontwikkeld voor mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld alleen AOW of bijstand. Klik hier voor meer informatie over de AV-Frieso.
VERZEKERAARS
Voor een aantal (grote) verzekeraars hebben wij als praktijk wel onze bedenkingen. Voor 2017 zijn we met deze verzekeraars wel een overeenkomst aangegaan.De Menzis is een verzekeraar die aan de ene kant zegt ook te hebben voor hun klanten, maar aan de andere kant de zorgverlener uitbuit. Als HKZ-gecertificeerde praktijk, en dus een praktijk die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, wordt dat door de Menzis niet gewaardeerd. Doordat de praktijk geen verbijzonderingen heeft komt de praktijk alleen in aanmerking voor het laagste tarief. Hier valt bij de Menzis niet over te onderhandelen. Ik heb hierover contact gehad met de directeur zorginkoop en ook met een medewerker die inhoudelijk hier over ging. Die meneer kwam met niets zeggende creteologie. Aangezien de Menzis de collectieve zorgverzekeraar is die wordt aangeprezen via de FNV heb ik op 31 oktober 2016 daar een mail naar toe gestuurd over de uitbuiterij van de Menzis. Hopenlijk dat er nu een keer wel geluisterd gaat worden. Voor 2017 heb ik nog een contract afgesloten bij de Menzis. Dat is voor mij een service naar mijn klanten toe. Ik hoop dat iedereen zo snel mogelijk overstapt van de Menzis naar een andere (in mijn ogen) betere verzekeraar.
Als u een aanvullende verzekering heeft bij de VGZ of de CZ moet u ook oppassen. De VGZ verkoopt aanvullende pakketten met een maximaal aantal behandelingen voor fyisotherapie per indicatie. Stel 14 behandelingen. Dan is het nog maar de vraag of u ook recht heeft op 14 behandelingen. De klant is er wel voor verzekerd, maar ze leggen bij de fysiotherapeut een behandel index (BI) neer. Bijvoorbeeld 11 behandelingen voor een bepaalde indicatie. Krijg je alle behandelingen, dus 14, dan kan de BI van de praktijk te hoog worden en krijg je het jaar erop als praktijk geen contract meer. Wat de BI is voor een bepaalde indicatie is niet bekend, wel dat die jaarlijks wordt aangepast. Misschien is het ook verstandig voor u als klant om een verzekeraar te nemen die wel het aantal behandelingen vergoedt waarvoor u verzekerd bent. Klik op onderstaande link voor het tv programma zorg en nu. Die heeft hier aandacht aan besteedt.
Behandelndex: zie ook: https://youtu.be/8ZdrR6C4voQ